در بازار نان همه ناراضی اند به غیر طراح دولتی نامعادله نان؛ وقتی کارتخوان نانوایی سر از سوپر مارکت در می آورد! انتشار گزارش بازار در مورد کاهش سهمیه آرد نانوایی ها نظرات بیشماری را در پی داشت بسیاری مخالف و بعضا هم موافق.
مرجان شرف؛ بازار: پس از انتشار گزارش بازار در مورد کاهش سهمیه آرد نانوایی ها سیل نظرات مخاطبین به این گزارش ارسال شد. نانوایان به خبرگزاری بازار پیام داده و درخواست دارند تا به سخنان آنها گوش داده شود.
پیش از ورود به حواشی و نظرات نانوایان ابتدا بگوییم که در گزارشی که پیش از این در خبرگزاری بازار منتشر شد، به طور خلاصه نانوایان عقیده دارند؛ فروش نان به صورت کارتی باعث شده تا سهمیه آرد آنان کم شود اما نانوایانی که نان را آزاد می فروشند دچار این مشکل نشده اند.
واکنش های گسترده
نظرات مخاطبین هر روزه ارسال می شود و انگار تمامی ندارد؛ ناصر اینطور از کاهش سهمیه نانوایی ها حمایت کرده:” آرد بصورت یارانه ای به نانوایی اختصاص داده میشه و نانوایی هم سود خوبی میبره درضمن نانوایی هایی که نان رو بصورت نقدی میفروسند و یا ارد رو میفروشند با کسر سهمیه مواجه شده اند با این کار دولت جلوی دزدی رو گرفته فقط باید فکری بحال کم فروشی و گرانفروشی و کیفیت نان بکنن”
گرچه این سخن او با نظرات مخالف بسیاری روبرو شد به عنوان نمونه کاربری با نام مسعود در جواب گفته :” نانوا به هیچ عنوان دزد نیست لطفا در گفتار خود کمی تامل کنیم شما تنها ارد رو میبینی که یارانه دارد نایلون،خمیر مایه،کنجد،کرایه مغازه همه اینها از ۱۰برابر هم گذشته گران شدن کارگرو بیمه هم که جای خود دارد”
کاربری با نام محمدی هم اینگونه پاسخ گفته بود:” دوست عزیزنظر شما همان ضرب المثل را تداعی میکنه که صدای دهل از دور خوشه جنابعالی نردبان بیا من مغازه نانوایی خودم رو بهت میدم شما ماهی ۱۲ میلیون بده به عنوان دستمزد سودش برای خودت من برات کار میکنم نامرده هرکی این کارو نکنه”
نظرات موافق
اما این موضوع نظرات موافقی هم داشت، رضا می گوید:” بله کاملا درسته من خودم نانوایی سنگک دارم چون از روز اول آرد فروشی و تقلب نداشته ام الان به نفع ما شده چون متناسب با پخت بهت آرد میدن ولی بقیه که آرد میفروشن و پول بادآورده جارو میکردن الان حال نون حلال دراوردن ندارن “
جلال می گوید:” در دولت افرادی وجود دارند که از قبال سازو کار تهیه و توزیع کارت خوان پول خوبی به جیب می زنند و همچنین به صورت دلخواه به هر واحدی که می خواهند آرد یارانه ای اختصاص میدهند و از قبال تفاوت قیمت آرد یارانه ای و دولتی پول خوبی به جیب می زنند و بیچاره مردم”
مخاطبینی هم بودند که راهکاری را برای برون رفت از این مشکلات پیشنهاد دادند، حسین مولایی این نظر را ارائه داده است: “دولت برای اینکه جلو قاچاق را بگیرد نباید سهمیه نانوا رو کم کند. یعنی دراین صورت سهم ملت رو کم میکند. دولت باید ارزش ارد را کمتر از نان کند در این صورت نانوا مجبور هست نان با کیفت بدست مردم بدهد وهم باید تمام سهمیه ارد را پخت کند نه ارد رو گرانتر از نان بفروشد”
کریم نیز می گوید:” چرا بعضی از نانوایی ها کارت خوان ندارن وهر قیمتی هم که بخواهند نان خود رو می فروشند چند بار هم با تعزیرات تماس گرفتیم ولی هیچ اتفاقی نیوفتاد”
داد و ستد میلیاردی امتیاز نانوایی
مخاطبی با نام محمد عابدینی اینگونه می گوید: “سلام سهمیه بسیار خوب است کم ارد رو آزاد بفروشن چه طور صاحب نانوا مغازه رو داده ۳۰-۴۰ملیون اجاره ماهی بعد میخواد پول اجاره رو از مردم بگیره میگه نمی صرفه واگر هم نمی صرفه چرا امتیاز نانوایی که زمان احمدی نژادرایگان بود الان میلیاردی دادو ستد میشه”
فرهاد نیز از کارتخوان ها انتقاد می کند و می گوید:” هر ماه کارتخوان خرابه که هر روز کارت نکشیم سهمیه هر ماه کم میشه ،پول بیمه تامین اجتماعی زمانی که نان ۴۰۰ تومان بوده ۲۵۰ هزار پول تامین اجتماعی میدادیم الان شده هر نفر ۹۰۰ هزار تومان سهمیه هرماه کم میشه هیچ ارگانی هم پاسخ گو نیست. ۱۵ درصد دولت خواست به صورت نقدی به نانوایی دارها کمک کنه، پول که نداد هیچ ،هر روزم سهمیه آرد داره کم کم میشه خدا فقط به داد قشر نانوایی دار برسه همه چیز گران شده الا نان و هرچه قانونه رو سر نانوایی دارها پیاده میشه .خواهشا پیگیری کنید”
جلوگیری از قاچاق
جواد با انتقاد از قاچاق آرد می نویسد:” تکلیف نانوایی که نان نمی پزد و کارتخوان داخل سوپر مارکت کارت می کشد و بیشترین سهمیه هم میگیرد چیست؟ هیچ کس جوابگو نیست راحت آرد را با قیمت بالا قاچاق میکند”
امیر نیز گفت:” یک کیسه آرد یارانه آبی ۶۰ هزار تومنه که به راحتی میتونن بالای ۷۰۰ هزار تومان در بازار آزاد با قاچاق بفروشند.”
خانمی با نام M که همسرش به شغل نانوایی مشغول است می گوید: ” تو رو خدا رسیدگی کنید، من شوهرم کارگرنانواست،با ۴تا بچه چه جوری کرایه خونه هارو زیاد کردن بدیم، به خدا قسم شرمنده بچه هاست همسرم تو خوراک وپوشاک واقعا انصاف نیست یه کارگر که از صبح که همه خوابند بیدار بشه کار بکنه تا ۹شب آخرش شرمنده بیاد خونه؟”
مهدی نوک حملات خود را به سمت رئیس اتحادیه نانوایان تهران نشانه گرفته و عقیده دارد:” ریس اتحادیه از هر مغازه اش بالای ۱۰۰میلیون کرایه و سودی که از اجاره دار بابت شریکی میگیرد همش به برکت سوبسیدی که دولت به نانوا میده است بخدا صاحب کارخانه همچین سودی نمیتواند ببرد اینا فقط بفکر جیب خودشونن نه کارگر بدبخت”
حمید محمدی هم نظر موافق خود را اینگونه بیان می کند:” سودی که نانوا میبره رئیس جمهورنمیبره الکی ادای آدمای مظلومو در نیارید من خودم نونوا هم ماهی ۷۰تومن جرینگی برام میمونه تازه ۲۰ تومنم ب صاحب مغازه میدم”
نظرات از این دست فراوان و تمام ناشدنی به نظر می رسد.
سهمیه آرد بنابر تراکنش مالی
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری و دانش آموخته رشته آرد و نان از دانشگاه غلات، در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه دولت در قانون سهمیه بندی آرد اقدام به شناور سازی کرده به این معنا که بر حسب اینکه به هر میزان که مردم نان می خرند همانقدر سهمیه آرد به خبازی تعلق بگیرد گفت: نانوایان هم از این سهمیه و فروش به صورت کارتخوان اصلا رضایت ندارند.
کاظم عزیزی ادامه داد: این سهمیه ها بر اساس کارکرد نانوایی ها و دقیقا منطبق بر تراکنش های مالی آنها تعیین می شود.هر ماه میزان تراکنش بررسی شده و برای ماه بعد همانقدر آرد تحویل داده می شود.
وی تاکید کرد: در جلساتی که اتحادیه نانوایان تهران با رییس جمهور برگزار کرده اند، وعده هایی برای تغییر میزان و ساز و کار تعیین سهمیه آرد داده شده است. باید فکری به حال نانوا کرد تا این مشکلات برطرف شود.
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری گفت: طبق قوانین سابق تخلف هایی صورت می گرفت اما به جای مرتفع کردن آن قانون جدید سهمیه بندی وضع و باعث شده تا اکثر نانواها ضررده شوند و دیگر نخواهند به این شغل مشغول باشند.
عزیزی در ادامه گفت: در میان فرزندان نانوایان کسی را نمی بینیم که بخواهد به این حرفه در آینده بپردازد. نانوا چندین و چند سال در این حرفه بوده و نمی تواند به راحتی تغییر شغل بدهد اما با تداوم این روند کارگر دیگر یافت نمی شود پس باید حتما این میزان سهمیه تغییر کند.
وی افزود: برای حل مشکل نارضایتی از سهمیه بندی آرد یا باید نانوایی ها مانند سابق کار کنند و یا آرد آزاد سازی شود تنها گزینه ای که تمام نانواها رغبت دارند و همگی راضی هستند آزاد سازی قیمت و اندازه سهمیه آرد است.
تورم بر حقوق نانوا تاثیر ندارد
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری با بیان اینکه نانوا ساعت چهار یا شش صبح می آید پای تنور و از داخل آتش نان را در می آورد اما حق نانوا را به او نمی دهند یک خباز به حق اش نمی رسد گفت: از دولت خواهش و تقاضا دارم تا فکری به حال نانوا کند هم او ناراضی است و هم مردم.
عزیزی تصریح کرد: این صنف نیز جزئی از این ملت هستند هر سال تورم افزایش می یابد، اما کارگر نانوا حقوق چند سال پیش را می گیرد و دیگر این شغل برای آنها صرف ندارد.
وی ادامه داد: مرغ گران می شود، لبنیات گران می شود ۵۷ درصد دستمزد کارگر را خود دولت افزایش داد اما نانوا مشمول هیچکدام از این ها نمی شود.
قاچاق آرد
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری با اشاره به قاچاق آرد گفت: دولت برای قیمت آرد سوبسید می دهد یعنی کیسه ای نزدیک به ۴۰ هزار تومان تحویل نانوایی می شود اما نرخ فروش در بازار آزاد چند برابر این مقدار است از اینرو در صورت فروش آزاد یا عدم مصرف می تواند قاچاق اتفاق بیفتد.
عزیزی خاطر نشان کرد: سال ۱۳۹۹ نرخ را تعیین و ما را مجبور کردند تا سال ۱۴۰۰ هم همان نرخ اجرا شود چندین سال است نانواهای با وجدان و قانونمند هیچ سودی ندارند. خواهش می کنیم که به این موضوع رسیدگی کنند تا بتوانیم جوابگوی نانوایان عضو اتحادیه باشیم.
وی در ادامه گفت: یک نانوایی که احداث می شود با سه نفر کارگر باید ده کیسه آرد ۴۰ کیلویی در ماه مصرف بشود تا بتواند چراغ مغازه را روشن نگاه دارد در صورت کسری آرد نانوا ضرر می کند، اکثر نانواها آردشان کم شده به اتحادیه مراجعه و نارضایتی خودشان را اعلام می کنند.
صف های طولانی نانوایی ها
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری با بیان اینکه در گذشته مردم در طول روز و در خلال ۱۶ الی ۱۷ ساعت کاری نان خود را خریداری می کردند، گفت: سهمیه بندی بدین صورت است که به نانوا در هر ده روز ۴۰ کیسه آرد داده می شود یعنی روزی چهار کیسه!
عزیزی ادامه داد: این چهار کیسه در وعده صبح پخته و تمام می شود؛ به همین دلیل است که جلو نانوایی ها صف های طولانی مشاهده می شود و مردم و نانوا ناراضی شده اند.نانوایی ای وجود ندارد که از کاهش سهمیه خود راضی باشد چنین چیزی وجود ندارد و همه ناراضی هستند.
وی خاطر نشان کرد: اصلا این طرح، طرحی است که نانوا نمی پسندد و نمی خواهند این مقدار سهمیه بندی ادامه دار باشد. اگر قانون سهمیه بندی تصحیح نشده و با این شرایط پیش برود، اوضاع بدتر هم خواهد شد. نانوایانی هستند که هنوز غروب نشده مجبور به تعطیلی شده اند چرا که دیگر آرد برای پخت نان ندارند.
شایعه نرخ بالای اجاره نانوایی ها
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری در مورد شایعه ای که در مورد نرخ اجاره بالای نانوایی ها نسبت به دیگر مغازه های هر محل منتشر شده گفت: اجاره بها آنقدر که شایعه شده نیست .
عزیزی در ادامه گفت:در هر محله ای که پرس و جو کنید یک مغازه ۶۰ متری برای اجاره ماهی بالای ۲۰ الی ۳۰ میلیون است، نانوایی هم همینطور ۲۰ – ۲۵ میلیون اجاره می دهند.
وی در مورد مشکل تعمیرات یا مسائلی از این دست گفت: به تازگی در سامانه صدور آرد گزینه مرخصی اضافه شده که نانوایان می توانند مرخصی ها و یا مدت زمانی که به عنوان مثال برای تعمیرات و دلایل دیگر تعطیل هستند را وارد سامانه کنند تا سهمیه آرد را از دست ندهند.
ارج و قرب نانوایان در جامعه
نائب رئیس اتحادیه نانوایان شهرری با بیان اینکه اینگونه در جامعه جا افتاده که نانواها دزد هستند؛ گفت: در صورتی که اینگونه نیست نانوایان کسانی هستند که نان را از داخل آتش درآورده با ۱۶ -۱۷ ساعت کار مداوم به مردم تحویل می دهند.
عزیزی افزود: هنگام صحبت به من می گویند در گذشته در محل صاحب ارج و قرب بودیم اما امروزه ما به چشم دزد و قاچاقچی دیده می شویم. نانوایان تمام روز با لباس کار هستند تا حالا کارگری را بدون روپوش کار دیده اید؟
وی تاکید کرد: زحمات این صنف دیده نمی شود و بخاطر تعدادی سودجو مردم تمام نانوایان را با چشم بد می بینند.تمام اینها بخاطر قوانینی است که صنف ما را دچار این مشکلات کرده از دولت می خواهیم تا به ما کمک کند و قانون سهمیه بندی آرد را تصحیح کند.
پس از شنیدن صحبت های این مسئول می توانیم نتیجه گیری کنیم که اتحادیه ها هم مانند نانوایان ناراضی هستند و گره این مشکل تنها به دست دولت باز می شود.
حال با توجه به دستور رئیس جمهور مبنی بر بازنگری سهمیه آرد باید ببینیم آیا تغییری رخ می دهد یا خیر؟