آیا مواد اولیه تولید هم می‌توانند ارز نیمایی دریافت کنند یا باید از تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا استفاده کنند

تامین ارز مواد اولیه به قیمت نیما یا مرکز مبادله؟

اخیرا برخی تولیدکنندگان از وجود ابهاماتی برای تامین ارز مواد اولیه خبر داده‌اند و این موضوع مشکلاتی برای‌ آن‌ها ایجاد کرده است؛ در اصل هنوز مشخص نیست آیا مواد اولیه تولید هم می‌توانند ارز نیمایی دریافت کنند یا باید از تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا استفاده کنند.

به گزارش ایسنا، از دوم اسفند ماه مرکز مبادله ارز و طلای ایران بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار فعالیت رسمی خود را در حوزه معاملات ارزی (اسکناس و حواله) آغاز کرد. در مرحله نخست تالار ارز خدماتی و تالار حواله در آن گشایش شده است.

با راه اندازی این مرکز اعلام شد که منابع لازم ارزی از محل صادرات شرکت‌های صنایع پتروشیمی، مس، معادن، فولاد، پالایش نفت، قیر و سایر صادرکنندگان در تالار حواله ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران تامین و جهت فروش به واردکنندگان عرضه می‌شود. اما تامین ارز بابت واردات دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی همچنان با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بر بستر سامانه نیما کماکان ادامه خواهد یافت.

بنابراین در اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده هنوز صحبتی از مواد اولیه تولید نشده و گمانه‌زنی تولیدکنندگان این است که احتمالا باید ارز مورد نیاز خود را از تالار دوم، یعنی تالار حواله ارزی مرکز مبادله ارز و طلا تامین کنند. با این حال هنوز اظهار نظر رسمی در این رابطه نشده است. از طرف دیگر برخی از تولیدکنندگان هم اعلام کرده‌اند که اخیرا زمان انتظار برای تخصیص ارز نیمایی به آن‌ها تقریبا دو برابر شده است.

طبق گفته‌های خالقی، عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، در حال حاضر برای محصولات تمام شده تقریبا ارز تخصیص پیدا نمی‌کند و فقط برای برخی مواد اولیه ضروری پرداخت می‌شود. البته در این موارد هم بخشی از تقاضا پرداخت می‌شود، نه همه نیاز تولیدکنندگان. همچنین در حوزه محصولات مرتبط با وظایف وزارت جهاد کشاورزی است، ارز فقط به مواد اولیه سبد اصلی خانوار داده می‌شود، البته نه همه مواد اولیه. برای مثال برای یک محصولی مثل روغن، به دانه‌های روغنی ارز تخصیص داده می‌شود، اما ممکن است برای افزودنی‌های این محصول یا محصولات بسته بندی آن تخصیص پیدا نکند.

یک واردکننده و تامین کننده مواد اولیه صنعت کفش و عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک نیز کمابیش همین اظهارات را تایید می‌کنند. دیانی، بازرگان در حوزه مواد اولیه کفش، گفته که ابهام در نوع ارز تخصیص داده شده به مواد اولیه باعث افزایش قیمت برخی از این مواد شده است. افتخاری، در اتحادیه پوشاک نیز گفته که به دلیل ابهام در شرایط تامین مواد اولیه باعث شده برخی از تامین کنندگان، مواد اولیه را نفروشند یا با قیمتی بفروشند که امکان فعالیت در این وضعیت وجود ندارد.

بر این اساس به نظر می‌رسد لازم است اطلاع‌رسانی درستی در این رابطه انجام شود تا از تلاطم‌ بیشتر در بازار مواد اولیه جلوگیری شود.

نرخ معاملات ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در دو تالار نقد و حواله ارز بر مبنای منابع و مصارف ارزی کشور و بر اساس متغیرهای بنیادی اقتصادی کشف و مبنای معاملات فیمابین قرار می‌گیرد. روز گذشته در مرکز مبادله ارز نرخ دلار اسکناس ۴۳ هزار و ۸۱۵ و دلار حواله ۳۸ هزار و ۱۰۰ تومان قیمت خورد. نرخ ارز نیما نیز از دی ماه ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است.

ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *