تفاهمنامه اجرای طرح تامین مالی زنجیره ای بنگاههای تولیدی امضاء شد
تفاهمنامه اجرای طرح تامین مالی زنجیره ای بنگاههای تولیدی امضاء شد

تفاهمنامه اجرای طرح تامین مالی زنجیرهای میان بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و وزارت صنعت با هفت بانک کشور با حضور علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس گروه اقتصادی معاونت بررسی دفتر رهبر معظم انقلاب در بانک مرکزی امضاء شد.
در این مراسم که با حضور وزرای اقتصاد و صنعت،معدن و تجارت، رئیس کل بانک مرکزی و علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس گروه اقتصادی معاونت بررسی دفتر رهبر معظم انقلاب در بانک مرکزی برگزار شد، تفاهمنامه اجرای طرح تامین مالی زنجیرهای با مدیران عامل بانکهای مسکن، ملت، صنعت و معدن، تجارت، صادرات و پارسیان به امضا رسید.
بنابر این گزارش، وزیر امور اقتصادی و دارایی در این مراسم تاکید کرد: با اجرای طرح تامین مالی زنجیره تولید، دغدغه تامین مالی بنگاههای تولیدی برطرف میشود.
سید احسان خاندوزی اظهار داشت: سرفصل و هدف وزارت اقتصاد با کمک شبکه بانکی کشور این است که مساله تامین مالی تولید در دوره دولت سیزدهم تبدیل به یک کلانپروژه جدی، مستمر، پیشبرنده و روبه آینده باشد.
وی افزود: هدف اصلی ما این است تا بتوانیم همه مسیرهای منتج به تسهیل و ارزان کردن تامین مالی تولید، ساماندهی تامین مالی تولید و هر آنچه که به بنگاههای تولیدی و صادرات کمک میکند را کوتاه کنیم تا فعالان اقتصادی کمتر دغدغه تامین مالی داشته باشند.
وزیر اقتصاد گفت: همافزایی تامین مالی تولید حاصل گزارش فصلی ارزیابی موانع کسب و کار است که در این گزارشها تامین مالی در صدر سه اولویت موانع کسب و کار و تولید توسط تولیدکنندگان قرار داشته است.
وی ادامه داد: اقداماتی همچون طرح تامین مالی زنجیره تولید نه فقط کمک کننده و تسهیل کننده است، بلکه اساس ارتباط تولیدکنندگان و شبکه بانکی را منتظمتر میکند و علاوه بر این صف و تقاضاهای صوری و کاذب را هم از بین میبرد.
خاندوزی با بیان اینکه انتظار داریم شبکه بانکی دولتی در این زمینه پیشگام باشد، اضافهکرد: تکمیل زنجیره تامین مالی تولید، توسعه دامنه فعالیت زنجیره در رشته فعالیتهای صنعتی و تکمیل شبکه بانکی پشتیبان، سه گامی است که در مرحله آزمایشی طرح باید رصد و پیگیری و سال آینده به صورت کامل مستقر شود.
وی با بیان اینکه با این اقدام، هدایت نقدینگی به سمت تولید بیشتر شده و انحراف منابع کمتر میشود، گفت: امیدواریم سال آینده شاهد اجرای کامل این طرح برای همه صنایع باشیم.
وزیر صنعت،معدن و تجارت هم در این نشست گفت: با امضای تفاهمنامه تامین مالی زنجیره تولید، دسترسی به منابع مالی تولیدکنندگان ۳۰ درصد تسهیل میشود.
سید رضا فاطمیامین افزود: این کار بسیار موثر در فضای تامین مالی که دسترسی به منابع مالی را افزایش میدهد، از انحراف منابع جلوگیری میکند و به عبارتی با اجرای این طرح، بنگاههای تولیدی و بانکها بهره میبرند.
وی با بیان اینکه تامین مالی زنجیره تولید موجب بازگشتپذیری منابع میشود و تولیدکنندگان به منابع مالی مورد نیاز خود دسترسی خواهند داشت، گفت: این طرح امسال به صورت آزمایشی و با مشارکت هفت بانک انجام میشود و امیدواریم سال آینده بانکهای دیگر هم وارد این طرح شوند و بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان برطرف شود.
وزیر صنعت،معدن و تجارت همچنین تامین مالی زنجیره ای را رویکردی دانست که در ۱۰ سال گذشته جهان به سمت آن رفته است و اضافهکرد: بانکهای کشورمان و بانک مرکزی هم به سمت این موضوع رفته اند و تفاهمنامه زنجیره ای نمونه ای از کار مشترک و هماهنگ است.
وی این موضوع را کار بسیار بزرگی دانست و گفت: استعلام الکترونیک از سامانه جامع تجارت مبنای پرداخت بانکها خواهد بود. تامین مالی زنجیره ای در ابتدا بر این مبنا عملیاتی خواهد شد و امیدواریم این موضوع افتخاری برای همه ما شود و از این کار به عنوان یک کار برجسته تامین مالی یاد کنیم.
فاطمیامین در ادامه بیانداشت: اگر پنج مساله در تولید و تجارت داشته باشیم، یکی از آنها تامین مالی است که با تامین مالی زنجیرهای بسیاری از مشکلات در سال حمایت از تولید حل خواهد شد.
وی در خاتمه از تلاش های علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس گروه اقتصادی معاونت بررسی دفتر رهبر معظم انقلاب برای پیگیری و به سرانجام رسیدن این طرح تشکر کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در حاشیه این مراسم از آغاز تامین مالی زنجیرهای و صدور فاکتور صورتحساب الکترونیک و همچنین تصمیمات جدید در حوزه رفع تعهد ارزی صادرکنندگانی که برای بازگشت ارز با مشکل مواجه بودند، خبر داد.
وی گفت: از حدود ۱۰ سال پیش ایده تامین مالی زنجیرهای در دنیا مطرح شده و در سالهای اخیر رونق گرفته است. این ایده به کاهش هزینههای مالی کمک، از انحراف منابع جلوگیری و دسترسی واحدهای تولیدی به سرمایه در گردش را بهبود میدهد.
این مقام مسئول با بیان اینکه برآورد میشود با اجرای این طرح منابع موجود تا حداقل ۳۰ درصد بهتر استفاده شود، تصریح کرد: در حال حاضر تولید کنندگان کالای نهایی و مواد اولیه برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه میکنند و این باعث میشود برای مثال ۲۰۰ میلیون تومان تقاضا به بانک مراجعه شود اما در واقع با کمتر از این مبلغ امکان تامین مالی وجود دارد.
به گفته وی، تامین مالی زنجیره ای که از حالا شروع خواهد شد، نوید بخش برطرف شدن بسیاری از مسائل و مشکلات بخش تامین مالی است، البته از حدود دو ماه آینده پایلوت این برنامه احتمالا تا سال آینده به طور کامل اجرا میشود.
فاطمی امین با بیان اینکه تامین مالی زنجیره ای راههای متفاوتی دارد، گفت: روش هایی که ما از حالا شروع میکنیم، روشهای سادهتری است و حتی میتواند در مواردی مشکلات تامین وثایق را برطرف کند. برای مثال در یکی از روش های تامین مالی زنجیرهای، واحد تولیدی بدون ارائه وثیقه می تواند اعتبار دریافت کند و به نوعی حلقه بعدی، حلقه قبلی را تامین میکند.
وی با اشاره به آغاز فاکتور صورتحساب الکترونیک و تامین مالی زنجیره ای تصریح کرد: در صورتحساب الکترونیک بانکها موقع ارائه تسهیلات، درخواست ارائه فاکتور میکنند که ممکن است این فاکتور جعلی و بیش از مبلغ مورد نیاز واحد باشد اما با اجرای صورتحساب الکترونیک، انحراف منابع از بین می رود و دیگر کسی نمیتواند برای یک کار دو وام بگیرد یا وامی که دریافت کرده برای کاری غیر از مورد ذکر شده استفاده کند.
وزیر صنعت درباره تأمین مواد اولیه پوشاک هم گفت: در حال حاضر کمبود پنبه در کشور وجود دارد که باید واردات آن تسهیل شود. در حوزه مواد اولیه پتروشیمی مورد نیاز نساجی هم کمبود هست که در حال مذاکره با شرکتهای پتروشیمی برای واردات این مواد هستیم.
وی درباره جدیدترین وضع رفع تعهد ارزی صادرکنندگان گفت: در سال ۱۳۹۷ برخی صادرکنندگان برای بازگشت ارز با مشکلاتی مواجه بودند و نتوانستند تعهد ارزی را انجام دهند که البته در حال حاضر کارگروه مشترکی با بانک مرکزی ایجاد شده تا برای مواردی که دلیل منطقی برای عدم رفع تعهد ارزی وجود دارد، برای مثال رقم صادراتی درست درج نشده یا مبلغ صادرات ناچیز بوده است، تفاهم کلی در نظر گرفته شود و امیدواریم به زودی برای متعهدین ارزی که مشکل آنها توجیه دارد، رفع تعهد ارزی صادر شود.
فاطمی امین در پاسخ به سئوالی درباره وضع خودروهای ناقص گفت: تامین مالی زنجیره ای در همه صنایع از جمله صنعت خودرو به کاهش هزینه و تسهیل تولید کمک خواهد کرد.
وی همچنین در گفتگو با شبکه یک سیما دراین باره گفت: واحدهای تولیدی در سامانه جامع تجارت عضو شوند و فاکتورهای خود را به ثبت برسانند چرا که پرداخت تسهیلات تامین مالی زنجیره ای مبنی بر استعلام الکترونیک و صورتحسابهای این سامانه خواهد بود و هفت بانک عامل تا ۲ ماه آینده فرآیند تأمین مالی زنجیرهای را به صورت کامل فعال خواهند کرد.
به گزارش شاتا، وزیر صنعت با اشاره به اینکه علاوه بر ۷ بانکی که این تفاهمنامه را امضا کردند، تا پایان سال بانکهای دیگر هم به این طرح میپیوندند تا بتوانیم تمام واحدهای تولیدی را پوشش دهیم.
وی با اشاره به اجرای آزمایشی طرح در بانک صنعت و معدن طی دو هفته گذشته، اضافه کرد: زیرساختهای لازم برای این موضوع فراهم شده و ابلاغیه های مورد نیاز و دستورالعمل های تامین مالی ارسال شده و همچنین فاکتورهای سامانه جامع تجارت هم مورد پذیرش قرار گرفته است؛ به صورتی که این ۷ بانک تا ۲ ماه آینده به طور کامل تأمین مالی زنجیره ای را فعال خواهند کرد.
فاطمی امین گفت: استعلام الکترونیک از سامانه جامع تجارت مبنای پرداخت بانکها خواهد بود؛ تامین مالی زنجیره ای در ابتدا بر این مبنا عملیاتی خواهد شد و امیدواریم این موضوع افتخاری برای همه ما شود و از این کار به عنوان یک کار برجسته تامین مالی یاد کنیم.
وی همچنین از واحدهای تولیدی خواست تا درسامانه جامع تجارت عضو شده و حساب کاربری خود را فعال کرده و فاکتورهای خود را به ثبت برسانند چرا که پرداخت تسهیلات مبتنی بر صورت حسابهای سامانه ای است، بیان کرد: تامین مالی زنجیره ای نرخ سود بانکی را کاهش نمی دهد اما هزینه معطلی و مرابحه و وثیقه را به شدت کاهش خواهد داد و عوامل زنجیره تا حدودی کار بانک را انجام میدهند.همچنین علی آقامحمدی رئیس گروه اقتصادی معاونت بررسی دفتر رهبر معظم انقلاب با اشاره به مباحث ارزی در بودجه ۱۴۰۱ گفت: یکی از مهمترین ویژگیهای بودجه سال آینده، تکنرخی شدن ارز است که به توسعه صادرات کشور کمک میکند و طبق لایحه بودجه سال آینده، ملاحظات عجیب و غریب در مباحث ارزی برداشته میشود و ایران میتواند کانون و قطب (هاب) تجاری منطقه شود.
وی افزود: سیستم بانکی و بانک مرکزی از مدتها قبل به دنبال تحقق تامین مالی زنجیرهای برای کمک به زنجیره تولید بودند که امروز نقطه آغاز این عملیات است.
آقامحمدی ابراز امیدواری کرد منابع سرگردان به نام تولید نداشته باشیم و منابع به سمت تولید هدایت شود و به دریافت وام به سبک گرفتن پول خاتمه دهیم و گفت: این موضوع به حوزه ارزی هم باید تعمیم یابد. به عنوان نمونه شرکتهای صنایع غذایی کنسرسیومی برای صادرات تشکیل دادهاند و بازارهای جهانی را بین خودشان تقسیم کرده و به صورت مشترک به کشت فرامرزی روی آورده اند که درآمدهای ارزی آنها هم باید نظاممند شود.
وی بر اهمیت بورس در این حوزه تاکید کرد و ادامه داد: باید در روند این عملیات بتوانیم بورس را تقویت کنیم و اتفاقا بسیاری از مشکلات شرکتهای بورسی در همین حوزه است و از این پس باید به شرکتهای بورسی تسهیلات داده شود.
رئیس گروه اقتصادی معاونت بررسی دفتر رهبر معظم انقلاب افزود: بسیاری از مشکلات بانکها به این دلیل است که در بخش تامین مالی شرکتها زمینی را به عنوان وثیقه در اختیار بانکها قرار میدهند و در واقع زمین سوختهای را با قیمت بالا به بانک میفروشند.
وی تصریحکرد: باید شرکتهای بورسی در جریان تامین مالی زنجیرهای قرار بگیرند تا سهام وثیقه باشد و از این طریق فقط به شرکتهای بورسی تسهیلات داده میشود و بخشی از مشکلات این شرکتها برطرف خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی هم در این مراسم گفت: کاهش فشار به بانکها برای تامین نقدینگی تولید، بهبود ترازنامه و هدایت منابع و اعتبارات به بخش مولد از نتایج تامین مالی زنجیرهای است.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر صالح آبادی اظهارداشت: با اجرای طرح تامین مالی زنجیرهای هم نیاز به نقدینگی بنگاهها به نسبت وضع موجود قطعا کمتر میشود و هم فشار روی سیستم بانکی برای تامین نقدینگی کمتر کاهش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه اثر این طرح بر سیستم بانکی، بهبود ترازنامه و کاهش نیاز بانکها به نقدینگی است، افزود: با اجرای این طرح بانکها بهجای تمرکز صرف بر تامین نقدینگی بنگاههای اقتصادی از ابزارهای اعتباری برای تامین مالی استفاده میکنند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه سیاست هدایت منابع و اعتبارات به سمت بخش مولد یکی از برنامههای اصلی بانک مرکزی است که تامین مالی زنجیره ای مصداق این امر است، گفت: این طرح به صورت آزمایشی در هفت بانک عامل صنعت و معدن، صادرات، ملی، ملت، تجارت، پارسیان و مسکن آغاز خواهد شد و تفاهمنامه تامین مالی زنجیرهای در زنجیره فلزات، خودرو، ساختمان، لوازم خانگی، صنایع غذایی، محصولات پتروشیمی، ماشینآلات و تجهیزات فعال خواهد شد و سپس به مرور به صنایع دیگر هم تعمیم خواهد یافت.
وی کاهش مطالبات غیرجاری بانکها را به عنوان یکی دیگر از آثار اجرای این طرح دانست و تصریح کرد: زیرساختهای اجرای این طرح در هفت بانک عامل به صورت کامل فراهم شده و با امضای این تفاهمنامه، صورت حساب الکترونیک از سامانه جامع تجارت دریافت خواهد شد.
اطلاعات
مطالب مرتبط

عضو هیات رئیسه مجلس در گفتوگو با برنا مطرح کرد سنگ اندازی در مسیر مجوز آنلاین کسب و کارها/ سامانه پنجره واحد، رانت و بروکراسیها را حذف میکند سید محسن...

بسیجی در هر سازمان و ادارهای باید پرچم برافراشته ارزشهای انقلابی باشد/ اصلاح نظام اداری و تلاش برای تقویت کارآمدی در سازمان ها و ادارات با روحیه بسیجی ضروری است/...

جزئیات پرداخت وام بدون ضامن/ تسهیلات تا 50 میلیون فقط با کسر از حقوق وامگیرنده به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری فارس، سید عباس حسینی معاون بانک و بیمه و...

دنیای اقتصاد: حمایت دولت از شرکتهای دانشبنیان مستقر در شهرکهای صنعتی به گزارش دنیای اقتصاد علی رسولیان ادامه داد: علاوه بر این، به ۱۳۰ شرکت دانشبنیان در شهرکهای صنعتی کشور،...

ثبت ۶ هزار ۶۵۵ شرکت دانش بنیان در کشور/ شرکت های صوری شناسایی می شوند به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، حمید طیبی رئیس جهاددانشگاهی، در همایش روز جهانی مالکیت...

ضرورت ایجاد فرماندهی واحد برای تعیین تکلیف کالاهای ورودی به کشور/ تاکید بر امحاء کالاهای قاچاق و غیرقانونی به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، دکتر محمد مخبر در این جلسه با...

کرونا و کاهش قدرت خرید مردم؛ دو عامل خلوتی مغازهها خبرگزاری میزان _ روزنامه جامجم نوشت: تا پیش از شیوع کرونا، شب عید و روزهای اسفندماه مساوی بود با شلوغی...

برنامه جدید تنظیم بازار کالاهای اساسی سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره برنامه جدید تنظیم بازار کالاهای اساسی این وزارتخانه گفت: در این برنامه حلقه اول...

انتقاد موسوی از انتصاب مدیرعامل سابق ایرانخودرو در وزارت صمت یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در تذکری به وزیر صنعت، معدن و تجارت از انتصاب فرشاد...

فروشگاههای زنجیرهای توفیقی در کاهش قیمت اجناس در بازار ندارند مصطفی گراشی در گفتوگو با میزان، در خصوص مشکلات ایجادشده برای اصناف خُرد در اثر رشد بیرویه ایجاد فروشگاههای زنجیرهای، در مقدمه گفت: روزبهروز از آب و رنگ...

پیام تسلیت در پی درگذشت سرلشگر دکتر فیروزآبادی حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درگذشت سرلشکر سیّدحسن فیروزآبادی را تسلیت گفتند.متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:بسم الله الرّحمن...

وزیر صمت در جلسه ویدئوکنفرانسی با استانها در خصوص صنعت سیمان: قیمت سیمان در بازار نسبت به هفته گذشته باز هم کمتر شد/ استانها برای کاهش هر چه بیشتر قیمت...